سقف هالوکور چه نوع سقفی است؟
سقف هالوکور یا Hollow Core Slabs از سیستمهای سقف شناخته شده در دنیا میباشند.
سقف هالوکور به دو صورت با استفاده از بتن مسلح معمولی و یا بتن مسلح پیشتنیده در کارخانه تولید و به محل اجرای پروژه انتقال داده میشوند.
در مقطع طولی این سقفها به منظور کاهش بار مرده سقف حفراتی طولی تعبیه شده است.
از مزایای این سیستم مشابه دیگر انواع سقفهای پیشساخته کاهش زمان اجرا و افزایش سرعت پیشرفت پروژه میباشد.
به منظور اتصال مناسب این قطعات به یکدیگر ضمن تأمین کلید برشی لازم است قلابهای مناسب تعبیه شده و در محل به طور مناسب بتنریزی یا گروتریزی شود.
از آنجا که هالوکور به صورت پیشتنیده ساخته میشود، میتواند با ضخامت بسیارکم تا دهانه 18 متر را پاسخگو باشد.
دالهای مجوف پیشتنیده ضمن دارا بودن مزیتهایی نظیر افزایش طول دهانه باربری یا کاهش ارتفاع مقطع در دهانههای مساوی و استفاده بهینهتر از مقطع بتنی، دارای ملاحظات اجرایی و کیفی متعددی هستند که لزوم استفاده از یک تیم متخصص را در زمان تولید این قطعات، همچنین انتقال و اجرای آنها به کارگاه الزامی مینماید.
از نکات شایان توجه در اجرای سقفهای مجوف پیشساخته، اتصال برشی این قطعات به سیستم باربر جانبی میباشد و لازم است با تعبیه میلگردهای قلابی و انجام محاسبات و کنترلهای مربوطه طراحی شود.
این سقفها در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مورد بررسی قرار گرفته و استفاده از آن در محدوده الزامات ارائه شده مجاز است.
- مشخصات سقف هالوکور تولیدی به ترتیب زیر میباشد:
- الزامات سقفهای مجوف پیشساخته پیشتنیده Hollow Core Slabs:
1- سقفهای ساخته شده از دالهای هالوکور (Hollow Core Slabs) از انواع بتن آرمه معمولی و بتن آرمه پیشتنیده از سیستمهای شناخته شده در سراسر دنیا بوده و جزء سقفهای نیمهسنگین تا سنگین محسوب میشوند.
2- استفاده از این نوع سقف تنها در ساختمانهای با اسکلت بتن مسلح مجاز است.
3- بارگذاری ثقلی و لرزهای سیستم سازهای حاصله به ترتیب باید براساس آخرین ویرایش مبحث 6 مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان بارهای وارد بر ساختمان و استاندارد 2800 ایران اعمال شود.
4- طراحی، ساخت و اجرای دالهای هالوکور از نوع بتن آرمه معمولی باید برمبنای آخرین ویرایش دستورالعمل طراحی PCI(Design of Hollow Core Slabs Manual for the)، ضمن در نظر گرفتن ضوابط مبحث 9 مقررات ملی ساختمان ایران با تولید طرح و اجرای ساختمانهای بتن آرمه انجام شود.
5- بررسی صلبیت دیافراگم سقف هالوکور باید براساس بند 2 – 9 و پیوست شماره 6 استاندارد 2800 ایران صورت گرفته و تمهیدات لازم برای تأمین یکپارچگی سقف و صلبیت براساس ضوابط دستورالعمل PCI در نظر گرفته شود.
6- به منظور تأمین صلبیت دیافراگم، در صورت استفاده از بتن رویه، رعایت ضخامت حداقل 5 سانتیمتر الزامی است.
7- به منظور تأمین یکپارچگی سقف، اجرای میل مهار کافی در محل اتصال پانلهای سقفی پیشساخته به یکدیگر و اجرای تیرچه در پیرامون بازشوهای سقفی و همچنین اجرای کلافهای پیرامونی سقف الزامی است.
8- برای انتقال برش در ناحیه اتصال دیافراگم به سیستم مقاوم در برابر بار جانبی و یا المانهای مرزی، باید از میلگردهایی به صورت قلاب استفاده شود.
9- محدودیت ابعاد بازشوها باید براساس ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران رعایت شود و در هر حال نباید از یک پنجم طول پانل هالوکور و یک دوم عرض پانل بیشتر باشد.
10- در پلانهای نامنظم و یا در حالتی که ابعاد بازشوها در پلان از یک پنجم طول پانل هالوکور و یا یک دوم عرض پانل بزرگتر باشد، لازم است که یک لایه بتن با ضخامت حداقل پنج سانتیمتر اجرا شود.
11- ضوابط طراحی و اجرای سیستم سقف هالوکور به صورت پیشتنیده باید براساس آیین نامه ACI 318 و آیین نامه طرح و محاسبه قطعات بتن پیشتنیده موضوع نشریه 250 سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور که بخشی الحاقی آیین نامه بتن ایران (آبا) میباشد، انجام شود.
12- رعایت حداقل رده بتن مصرفی معادل 30C در قطعات بتن آرمه پیشتنیده الزامی است.
13- مقاومت گسیختگی تضمین شده انواع فولادهای پیشتنیدگی به شرح زیر باید بین 1200 تا 2200 نیوتن بر میلیمتر مربع باشد:
- سیم بدون پوشش تنشزدایی شده
- رشته هفت سیم بدون پوشش تنشزدایی شده یا رشتههایی از آن میله فولادی پر مقاومت بدون پوشش
14- کنترل نیروی کششی فولادهای پیشتنیدگی باید توسط جکهای کالیبره شده دقیق انجام شود.
15- ساخت دالهای هالوکور پیشتنیده باید توسط تیم متخصص آموزش دیده انجام شده و در زمان ساخت نیازمند کنترل کیفیت دقیق میباشد.
16- محافظت فولادهای پیشتنیدگی در برابر زنگزدگی بسیار حائز اهمیت بوده و باید به نحو مؤثری محافظت شود به هر حال رعایت تمهیدات لازم مطابق با شرایط مختلف اقلیمی و محیطهای خورنده ایران الزامی است.
17- کلیه مصالح و اجزاء در این سیستم اعم از معماری و سازهای از حیث دوام، زیست محیطی و… باید برمبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آیین نامههای ملی یا معتبر بینالمللی شناخته شده و مورد تأیید به کار گرفته شوند.
18- الزامات مربوط به انرژی باید مطابق مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان ایران با تولید صرفهجویی در مصرف انرژی رعایت شود.
19- رعایت مبحث 3 مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان حفاظت ساختمانها در مقابل حریق و همچنین الزامات نشریه شماره 444 مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مربوط به مقاومت اجزای ساختمان در مقابل حریق با در نظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظیفه عملکردی اجزاء ساختمانی الزامی است.
20- صدابندی هوابرد و کوبهای سقف بین طبقات میبایست مطابق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان عایقبندی و تنظیم صدا تأمین شود.
مزایا سقف هالوکور:
- استحکام فوقالعاده بالا
- کیفیت بالا به دلیل نبود خطای انسانی در حین اجرا
- سرعت بسیار بالا (300 مترمربع در روز)
- قیمت مناسب و قابل رقابت با سیستمهای متداول
- سبک بودن سقف که سبب پایین آمدن وزن اسکلت و رفتار مناسب در برابر زلزله میشود (40٪ سبکتر)
- عدم نیاز به جک زدن در طبقات
- عدم نیاز به قالببندی و بتنریزی
- کاهش خيز و درنتیجه کاهش ارتعاش کف طبقات
- تولید کارخانهای با متد روز دنیا
- مقاوم در برابر آتشسوزی (2-4 ساعت)
- عایق صوت و حرارت به دلیل سوراخهای موجود
- امکان عبور تأسیسات از داخل سوراخهای سقف (کاهش ضخامت کفسازی)
- کاهش دغدغههای حین اجرا به دلیل کاهش نیروی کار مرتبط
- مصالح کاملاً خشک و عدم نیاز به آب و…
گردآورنده: گروه آموزشی استوارسازان با نظارت علمی مهندس سیدعلی منتظری
سقف-هالوکور دربرابر زلزله مقاومه ؟
سلام وقتتون بخیر به متن مقاله مراجعه فرمایید اطلاعات لازمه ذکر شده است.