کاشی ضد اسید (Anti acid tiles) چیست؟
با پیشرفت علم و توجه تولیدکنندگان به تولید کاشی نانو، در نتیجه شاهد تولید کاشی ضد اسید بودهایم.
کاشی ضد اسید، به دلیل مقاومت بالا در برابر انواع اسیدها مانند اسید شیشه (هیدروفلوئوریک ← HF) و اسید فسفریک به این اسم نامگذاری شده است.
کاشی ضد اسید در مقایسه با سایر کاشیهای موجود در بازار کمتر دچار خوردگی میشود و جذب آبی حدوداً یک و نیم درصد را برای این نوع کاشی تخمین زدهاند.
تولیدکنندگان کاشیهای ضد اسید، آنها را در دستهبندی کاشیهای بدون لعاب به بازار معرفی کردهاند.
در واقع منظور از کاشی بدون لعاب، کاشی است که حین تولید نیاز به پوشش مایعی برای داشتن سطحی براق ندارند، بعد از پخت در کوره آماده مصرف هستند و همچنین به دور از سطحی لغزنده و ظریف هستند.
ویژگیهای منحصر به فرد کاشی ضد اسید که در بالا ذکر کردیم خصوصاً گزینه لغزنده نبودن سطح این نوع کاشی باعث شده که، از پر استفادهترین و بهترین گزینه برای استفاده در استخرها باشد.
شکل ظاهری کاشی ضد اسید معمولاً مربع – مستطیل و به رنگ کرم – سفید است که بر روی سطح این کاشی طرح و خط و خشهای لوزی شکل وجود دارد البته این موضوع در رابطه با همه کاشیهای ضد اسید صدق نمیکند.
♦ سیر تا پیاز نکات اجرای اصولی نصب کاشی ضد اسید:
چند نکته مهم برای اجرای اصولی در نصب کاشی ضد اسید مطابق با شناسه تولیدکنندگان مطرح این کاشی را برای شما ذکر خواهم کرد، رعایت موارد ذیل موجب بالا رفتن دوام کاشیهای نصب شده در مقابل عوامل محیطی خورنده و درنتیجه ماندگاری بالا خواهد شد.
1- در گزینه اول توصیه میشود حتماً از ملات ضد اسید استاندارد برای بندکشی استفاده کنید، ملات ضد اسید شامل ملاتهای سیلیکاتی، ملاتهای رزینی و یا پلیمری، ملاتهای بر پایه رزین فوران، ملاتهای بر پایه رزین پلی استر غیراشباع و وینیل استر، ملاتهای بر پایه رزین اپوکسی هستند.
عدم استفاده از ملاتهای ضد اسید موجب خوردگی و از بین رفتن ملات توسط اسید موجود در ساختار خود کاشی شده، در نتیجهی این فرآیند کاشیها دچار لقی و شکستگی میشوند.
2- گزینه دوم مهم در رابطه با زیرسازی نصب کاشی است که بسیار حائز اهمیت میباشد، قبل از جایگذاری کاشیها باید دقت شود که سطح مدنظر به دور از اعوجاج، برآمدگی و هرگونه مواد زائد باشد.
3- گزینه سوم حائز اهمیت، در رابطه با نصب کاشی و بندکشی فضای مد نظر است، به طور کلی از چسب برای نصب کاشیها و ملات مخصوص برای درزگیری و بندکشی استفاده میشود.
از چسب به عنوان درزگیر و یکپارچه شدن همه قطعههای کاشی استفاده میشود به همین دلیل باید از چسب مرغوب مخصوص (اپوکسی) و مناسب استفاده کرد و درزگیری باید به طور صحیح و کامل انجام شود.
برای بندکشی نیز باید از خمیر مخصوص بندکشی استفاده کنید و استادکار باید به گونهای مهارت داشته باشد که حین اجرا هیچ روزنهای بین کاشیها وجود نداشته باشد.
در غیر این صورت اسید از بند کاشیها عبور کرده و موجب تخریب بستر زیرسازی کار میشود.
4- دقت کنید که زمان گیرش چسب و یا ملات کاشی ضد اسید حدود 20 دقیقه الی 30 دقیقه است و بعد از گیرش بسیار محکم میشود که غیرقابل جداشدنی از سطح است، پس دقت فرمایید هنگام نصب و بندکشی، چسبها و مواد اضافی که باعث زشتی سطح کار میشوند را بلافاصله تمیز کنید.
5- گزینه آخر حائز اهمیت، در رابطه با انتخاب و خریداری کاشیهای ضد اسید باکیفیت است در واقع هرچقدر پول بدید همونقدر آش میخورید.
∝ از چه ملاتی برای نصب کاشی ضد اسید باید استفاده کرد؟
در رابطه با انواع ملاتهای ضد اسیدی در قسمت فوق به آن اشاره کردیم، حالا میخواهیم بهترین ملات مورد استفاده در اجرای کاشی ضد اسید را معرفی کنیم.
↵ ملات شماره یک، ملاتهای سیلکاتی هستند.
معمولاً از این ملات در اموراتی که اسیدهای معدنی با غلظت بالا وجود دارد استفاده میشود.
از مزیتهای این ملات میتوان به مقاومت بالای آن در برابر حرارت تا 900 درجه سانتیگراد و مقاومت بالا در مقابل خوردگی اشاره کرد.
↵ ملات شماره دو ملاتهای رزینی یا پلیمیری هستند.
این ملاتها در فضاهای کاری که نیاز به مقاومت بالا در برابر بارهای شیمیایی میباشد مورد استفاده قرار میگیرند.
ملاتهای پلیمری در برابر نفوذ مایعات بسیار مقاوم هستند.
∞ شناخت کامل کاربردهای کاشی ضد اسید:
- قابل استفاده در کف فضاهای، آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی، استخر به دلیل عدم لیز بودن سطح و درصد جذب آب پایین.
- قابل استفاده در صنایعهای صنعتی مختلف مانند صنایع مواد غذایی (روغنکشی- فرآوردههای پروتئینی)، صنایع بستهبندی، دارویی و بهداشتی وآزمایشگاهی.
- قابل استفاده در برخی از پیاده رو سازیها و فضاهایی که عبور و مرور زیادی در آن مکان صورت میگیرد مانند ورودی ساختمانهای مسکونی و رستورانها.
- قابل استفاده در کفپوشها و دیوارپوشهای مکانهای صنعتی، تجاری، اداری و گاهی مسکونی به عنوان جایگزینی برای پارکتها.
- قابل استفاده در پوشش حوضچههای ذخیره اسید (حوضچه اسید در راستای نگهداری مواد اسیدی من جمله، اسید سولفریک، نیتریک، کلریک ساخته میشود) و موادهای شیمیایی.
- قابل استفاده در کف انبارهای صنعتی، کف کارخانههای نگهداری مصالح ساختمانی به دلیل رفت و آمد زیاد لیفتراکها و ایجاد تنش و ضربهای محکم حین رفت و آمد آنها که کاشی ضد اسید در برابر این ضربات مقاوم است.
ξ مزایا و معایب استفاده از کاشی ضد اسید:
♦ مزایا:
- مقام در مقابل مقدار دمای متفاوت و شوک حرارتی
- استحکام بالا در برابر موادهای اسیدی
- دارای دوام و ماندگاری بلند مدت
- شستشوی آسان کاشی ضد اسید
- مقاوم در برابر سایش و ضربات
- عدم لیزی سطح و یخزدگی
- مقاوم در برابر خوردگی
- درصد جذب آب پایین
- شرایط نگهداری آسان
- نصب آسان
♦ معایب:
- هزینه تمام شده نسبتاً زیاد در مقایسه با سایر کاشیها
- نیاز به افراد متخصص و با تجربه جهت اجرا
- عدم داشتن تنوع رنگی
ℵ نحوه خرید کاشی ضد اسید مرغوب و قیمت روز کاشی ضد اسید:
کیفیت، مهمترین دلیل برای انتخاب یک کالا به شمار میآید.
یکی از شاخصههای مهم با کیفیت بودن کاشیهای ضد اسید کنارهها و لبههای آن است که باید به دور از لب پریدگی باشد.
حین خرید به روی بستهبندی کاشی ضد اسید دقت نمایید زیرا که مواردی نظیر اسم کاشی، نام شرکت سازنده، کشور تولید کننده، علامت استاندارد، کد محصول، ابعاد و اندازه و ضخامت و در نهایت تعداد کاشیها باید بر روی آن درج شده باشد.
در صورت وجود موارد فوق بر روی کاشیها تا حدود زیادی میتوان گفت که کاشی ضد اسید مدنظر دارای کیفیت مرغوب بوده و ارزش خریدن دارد.
نکته 1: برای خرید کاشیهای ضد اسید برای صنایع و کارخانهها که مواد آلوده و کثیفی زیاد است توصیه میشود کاشی ضد اسید دانه قرمز خریداری کنید که خاصیت پاککنندگی بیشتری دارند و به راحتی قابل شستشو هستند.
نکته 2: دقت فرمایید در خرید کاشی برای فضاهایی که سر و کار با آب زیاد است یا امکان لیز خوردن در آن فضاها وجود دارد باید به دنبال خرید کاشیهای ضدلغزش باشید.
قیمت کاشی ضد اسید نیز بسته به ضخامت آن که معمولاً بین 20 الی 25 میلیمتر است، ابعاد و اندازه آنها و تعداد کاشی مد نظر تعیین میشود.
گردآورنده: گروه آموزشی استوارسازان با نظارت علمی مهندس سیدعلی منتظری